"Acest BLOG este creatia integrala a doamnei Ruxandra Lungu , fosta presedinta OFRM 2009-2014 si a domnului Ing Florin Chiriac, simpatizant PRM.
In continuare vom publica articole de interes general, informatii despre PRM, comunicate de presa, primite direct de la "sursa", rubrica "Saptamana pe scurt" din revista Romania Mare, diverse materiale .

Va multumim pentru suportul acordat !"




Colectivul de administratori ai blogului http://www.corneliuvadimtudor.blogspot.com/




marți, 22 februarie 2011

GHILOTINA EXTERNĂ (III) CORUPŢIE ŞI CRIMINALITATE III. JEFUIREA BUGETULUI DE STAT – PRIN „COTA UNICĂ” DE IMPOZITARE – CU PESTE 18 MILIARDE DE EURO


În cei 6 ani de Regim dictatorial Băsescu, politicile fiscale conţin grave aspecte de corupţie şi criminalitate politică.Avînd putere de decizie, milionarii şi miliardarii guvernanţi, pentru a-şi satisface propria lăcomie, au dat legi în favoarea lor, a monopolurilor transnaţionale şi a firmelor autohtone, în interesul oligarhiei politico-financiare, al persoanelor cu venituri mari şi foarte mari. Milionarii guvernanţi Traian Băsescu şi Theodor Stolojan, ca preşedinţi ai Alianţei DA, au redus substanţial şi nejustificat impozitul pe profit şi impozitul pe venitul persoanelor fizice în favoarea celor bogaţi, în primele zile de guvernare din anul 2005 (sub falsa denumire de „cotă unică”). Domnul Emil Boc, în inconştienţa sa, îşi asumă în mod exclusiv „paternitatea cotei unice” pentru PDL, atribuind merite înalte domnului Adriean Videanu şi susţinînd că „domnul Tăriceanu nu ştia ce înseamnă «cotă unică» pe vremea cînd Adriean Videanu scria Programul de guvernare (al fostei Alianţe PNL-PD)”. Avem documentul cu aceste afirmaţii publice. Deci, impozitul pe profit a fost redus cu 36%, iar impozitul pe venitul persoanelor fizice a fost redus în medie cu 23%, desfiinţîndu-se progresivitatea, care ajungea pînă la 40%, coborîndu-se la o cotă  unică de 16% (cum nu există nici în ţările dezvoltate din UE). Pe această cale, s-a dat o lovitură groaznică resurselor Bugetului de Stat, golindu-l în fiecare an în medie cu circa 3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă peste 18 miliarde de euro în cei 6 ani de Regim dictatorial Băsescu.

Unde s-au dus aceşti bani? În seifurile monopolurilor transnaţionale şi ale unor firme autohtone, ale băncilor cu capital străin şi în buzunarele oligarhiei politico-financiare, ale milionarilor guvernanţi la toate nivelurile, ale persoanelor cu venituri mari şi foarte mari. Iar acum milionarul Traian Băsescu şi propagandistul său de serviciu, Mugur Isărescu, îşi bat gura pe la toate televiziunile că „nu avem bani” pentru pensii, salarii, alocaţii sociale, pentru sănătatea publică etc., după ce au făcut „să dispară” din Buget peste 18 miliarde de euro. Reamintim că, într-un discurs (după un voiaj în Vest), domnul Băsescu a spus că unii demnitari occidentali i-au reproşat că prin „cota unică” România face „dumping fiscal”. Se pare că nici atunci, nici mai tîrziu nu a înţeles „critica” şi s-a menţinut pe aceeaşi poziţie păguboasă pentru ţară, dar profitabilă pentru bogaţii străini şi autohtoni. Recent, domnul Boc (care nu pricepe mare lucru în economie, după cum l-a „gratulat“ Sebastian Vlădescu), în inconştienţa sa,  a reluat teza absurdă că această „cotă unică” ar fi „motorul creşterii economice”. Noi îi răspundem: Profund greşit, domnule politician. În apărarea „cotei unice” a sărit şi „marele finanţist al ţării”, Traian Băsescu (în intervenţia radio din 10 februarie 2011). 
Cităm: „Crin Antonescu sacrifică şi cota unică, care nu a fost steagul lor, a fost steagul meu de campanie. Cînd am cîştigat alegerile în 2004, l-am pus în aplicare. Ştiu că nu au fost foarte legaţi de acest obiectiv...”. Misiunea FMI, în frunte cu domnul Jeffrey Franks, nu a vrut sau nu a putut să-i lămurească pe milionarii guvernanţi Traian Băsescu, Emil Boc, Mugur Isărescu şi alţii că politicile lor de impozitare pe profit şi pe venitul persoanelor fizice începînd cu 2005 (cota unică de 16%) sînt profund greşite, dăunătoare economiei şi ţării, că acestea ne îndepărtează de politicile europene de impozitare (chiar de cele americane), cu grave consecinţe pentru echilibrul bugetar şi stabilitatea economică şi socială. A încercat ceva şeful FMI, domnul Dominique Strauss-Kahn, printr-o declaraţie făcută la Paris, în care a vorbit limpede de necesitatea impozitării celor bogaţi în România, dar a fost combătut în mod brutal de propagandiştii de serviciu băsescieni de la Bucureşti. Pentru a releva cît de departe suntem de politicile şi practicile de impozitare din Uniunea Europeană, subliniem încă o dată următoarele lucruri esenţiale:

 a) Cota de impozitare maximă pe profitul companiilor în ţările europene se situează între 25% şi 34%, în timp ce în România este de 16%. Deci ţările dezvoltate nu şi-au permis să coboare cotele maxime de impozit pe profit la un nivel atît de scăzut, cum a făcut Regimul dictatorial Băsescu.

 b) Cota de impozitare maximă pe veniturile persoanelor fizice în ţările europene se situează între 41% şi 59%, în timp ce în România este de 16%. Deci în ţările dezvoltate din Uniunea Europeană progresivitatea în impozitarea persoanelor fizice ajunge la nivele maxime, situate între 41% şi 59%, în timp ce în România „cota unică maximă ” de 16% este de cîteva ori mai mică decît în ţările europene.

Desigur, asupra perioadelor şi etapelor în care se poate reveni la politicile şi practicile europene de impozitare se poate discuta, avînd în vedere evoluţia crizei. Dar milionarii guvernanţi Traian Băsescu şi Mugur Isărescu nu au nici o reţinere, chiar în timpul crizei, în a mări impozitele celor cu venituri modeste, mulţi şi săraci. Ultima ispravă o reprezintă aplicarea unui nou bir, a unui nou impozit de 5,5% (aşa-zis pentru sănătate) asupra milioanelor de pensionari cu pensii peste 740 de lei, începînd cu 1 ianuarie 2011. Iar misiunea FMI, în frunte cu Jeffrey Franks, a fost de acord cu această nouă ciopîrţire a veniturilor (după reducerile în termeni reali din 2009 şi 2010 şi din bugetul pe 2011). Desigur, în prim plan s-a situat lovitura dată prin majorarea impozitului indirect TVA  de la 19% la 24%, care se aşează pe consumatori, pe cei mulţi şi săraci, prin creşterea nebunească a preţurilor la produse de bază, care au umplut buzunarele monopolurilor transnaţionale, care domină piaţa internă şi a speculatorilor autohtoni. Această decizie profund greşită a politicienilor Traian Băsescu şi Mugur Isărescu a fost aplaudată de domnul Jeffrey Franks. De ce oare? Nu există nici o speranţă ca milionarii guvernanţi să devină raţionali.

*   *   *

„Ghilotina externă” ar putea juca un rol pozitiv dacă le-ar atrage atenţia politicienilor români să revină la strategii europene de impozitare, să limiteze lăcomia lor şi a clientelei lor politice, să combată actele de corupţie şi criminalitate cu şi fără forme legale, să renunţe la politicile de impozitare în favoarea celor bogaţi, a celor cu venituri mari şi foarte mari.

Grupul de Initiativa „Reînnoirea”

FLOREA DUMITRESCU
GHEORGHE STROE
CRISTIAN APOSTOL
19 februarie 2011

Ziarul TRICOLORUL, nr 2096 - 22.02.2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu