"Acest BLOG este creatia integrala a doamnei Ruxandra Lungu , fosta presedinta OFRM 2009-2014 si a domnului Ing Florin Chiriac, simpatizant PRM.
In continuare vom publica articole de interes general, informatii despre PRM, comunicate de presa, primite direct de la "sursa", rubrica "Saptamana pe scurt" din revista Romania Mare, diverse materiale .

Va multumim pentru suportul acordat !"




Colectivul de administratori ai blogului http://www.corneliuvadimtudor.blogspot.com/




marți, 8 februarie 2011

În memoria inegalabilului dirijor Marin Constantin

A plecat într-un turneu fără de întoarcere Marin Constantin, dirijorul Corului ,,Madrigal” şi un creator de excepţie al repertoriului coral românesc, cel care a descoperit şi ne-a dezvăluit nuanţe incredibile ale unei muzici, adeseori, surprinzătoare, generatoare de sentimente cu neputinţă de atins fără contribuţia genială a acestui om.Pornind, cu ani în urmă, de la concertele susţinute în diverse zone ale ţării, toate plasate sub o aură interpretativă aparte, Madrigalul a ajuns pe scenele mari ale lumii, unde a făcut cunoscut talentul românilor de a pune pe note muzicale splendoarea naturii şi a vieţii, în cele mai alese sonorităţi. Uşor nu a fost, dacă avem în vedere nivelul de performanţă pe care l-a atins acest cor, sub îndrumarea lui Marin Constantin. Dirijor de o valoare inestimabilă, ce a marcat evoluţia muzicii contemporane, Marin Constantin a fost un fin observator al melodiilor greu interpretabile, imposibil de pus în scenă fără o analiză meticuloasă, fără o explorare amplă a sunetelor muzicale pe care vocea umană le poate emite. Nu-i era totuna felul în care pregătea melodiile, ci urmărea, mereu, acurateţea în interpretarea soliştilor, trezirea unei sensibilităţi aparte în trăirea muzicală a acestora. Şi nici nu dorea să se limiteze la simpla dirijare a unor cîntece, care riscau să devină monotone, după un lung şir de interpretări. Căuta ineditul la fiecare nouă interpretare a melodiei, generînd transpuneri ireproşabile de sunete, ca într-o veritabilă pictură muzicală. Simţea, pînă în adîncul fiinţei sale, că muzica are suflet, are viaţă şi că ea este capabilă să ofere împlinirea frumosului şi a dragostei, fără un prea mare efort din partea oamenilor. Însă, pentru ca acest lucru să se întîmple, ea trebuia adusă în atenţia publicului, iar Marin Constantin a reuşit să dăruiască ceea ce numai artiştii mari pot: perfecţiunea cîntului. De la început şi pînă la sfîrşit. Cu veselie, cu lacrimi şi cu trăiri dintre cele mai diverse. O nespusă bucurie învăluia spectatorii atunci cînd Corul ,,Madrigal” dădea glas armoniilor, inspirînd simţirile cele mai diverse, prin interpretări de o vastă complexitate. Era un prilej de satisfacţie pentru auditori şi faptul că acest dirijor nu a lăsat pradă uitării cîntece mai puţin cunoscute, ci le-a adunat în repertoriul corului şi le-a purtat spre sufletele oamenilor, desăvîrşindu-le mesajul, sub bagheta fermecată a mîinilor sale. Mîini de aur ce au dăltuit creaţii corale cuceritoare, peste care cortina şi negura vremurilor nu se vor lăsa niciodată.


Mulţumim, Marin Constantin, pentru efortul de a aduce în faţa publicului armonii sensibile, culese din toate orizonturile, armonii ce înglobează, prin sonorităţile lor, un tezaur coral minunat, care şi-a dezvăluit misterele doar lăsîndu-se purtat de harul tău, de inegalabil dirijor.

IRINA-IOANA HRUŞCĂ

http://rromare.wordpress.com/2011/02/08/in-memoria-inegalabilului-dirijor-marin-constantin/


=====================================
 
Omagiu adus doamnei Silvia Voinea – soprană de talie mondială
 
,,Uniunea interpreţilor, coregrafilor şi criticilor muzicali din România” şi conducerea ,,Bibliotecii Metropolitane”, din Bucureşti, reprezentată de dr. Vasile Donose, dr. Mirela Zafiri şi Doru Popovici, au adus, la sediul acestei din urmă instituţii, un vibrant omagiu distinsei soprane de coloratură de talie internaţională, dr. Silvia Voinea. Au luat cuvîntul dr. Mirela Zafiri şi dr. Vasile Donose, ambii reliefînd faptul că vorbesc nu doar în calitate de muzicologi, ci şi ca scriitori, legaţi de stilul literar, cantabil, dublat de o puternică forţă emoţională. Ca şi cu prilejul altor manifestări de muzică şi poezie, atît cei doi, cît şi subsemnatul, am criticat dur absenţa conducerii Universităţii de Muzică, din Capitală, precum şi pe aceea a şefelor catedrei de canto – Nora Enăchescu şi Bianca Manoleanu – două mediocrităţi agresive! Ce are de spus despre această atitudine dotatul şi multilateralul muzician Dan Dediu, rectorul Universităţii de Muzică, sau muzicologul Theodor Ţuţuianu, reprezentant, şi el, al prestigioasei instituţii de învăţămînt? Ruşine!


O sală plină pînă la refuz a aplaudat recitalul muzical, cu audiţie pe discuri, susţinut de Silvia Voinea, care a pus în evidenţă tălmăcirea emoţionantă a ariilor din operele ,,Lucia de Lammermoor”, de Donizetti, ,,Lakmé”, de Léo Delibes, şi ,,Flautul fermecat”, de Mozart. De fapt, în tragicul Secol XX, doar două soprane din România s-au impus pe plan internaţional: Magda Ianculescu şi Silvia Voinea. Cine are urechi de auzit, să audă! Am apreciat, în cadrul acestei audiţii pe discuri, calitatea excepţională a vocii sopranei Silvia Voinea, tehnica sa vocală, în care s-au evidenţiat acutele strălucitoare, precum şi pronunţata ei muzicalitate.

Doru Popovici


P.S. 1: E cazul să subliniez faptul că nici conducerea Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, nici aceea a Radio-ului nu au fost prezente la eveniment, aşa cum s-a întîmplat şi cu prilejul altor manifestări omagiale dedicate unor personalităţi ale lumii Euterpei, ivită pe fond spiritual daco-roman. Nu ne mai miră nici că fostul muzician valoros şi, acum, total compromisul politician liberal Adrian Iorgulescu a lipsit şi de la alte două evenimente omagiale importante, unul închinat fostului său profesor, genialul Tiberiu Olah, iar celălalt, fostului său elev, Liviu Marinescu, devenit, astăzi, şeful catedrei de compoziţie de la Los Angeles.

Este bine să se ştie că, sub dictatura lui Adrian Iorgulescu, ,,Editura muzicală” s-a compromis total! Subliniez, încă o dată, faptul că, în România socialistă, au trăit, în ,,lux”…, peste 30 de compozitori de ,,muzică grea”, în timp ce, în zilele noastre, peste 30 de astfel de compozitori au fost trecuţi într-un con de nemeritate întunecimi.
P.S. 2: Admirabil Programul de sală, creat de maestrul Costin Tuchilă!
P.S. 3: În finalul manifestării muzicale dedicate Silviei Voinea, ne-au atras atenţia următorii elevi ai maestrei: Gabriela Daha, Oana Berbec, Ileana Petruş, Oliver Popa, Cătălin Petrescu, Vladimir Catană, Nicolae Lupu. Prestaţia lor a dovedit că sărbătorita este şi o excelentă profesoară. La pian, foarte expresivă: dr. Violeta Ştefănescu.


http://rromare.wordpress.com/2011/02/08/omagiu-adus-doamnei-silvia-voinea-%e2%80%93-soprana-de-talie-mondiala/ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu