"Acest BLOG este creatia integrala a doamnei Ruxandra Lungu , fosta presedinta OFRM 2009-2014 si a domnului Ing Florin Chiriac, simpatizant PRM.
In continuare vom publica articole de interes general, informatii despre PRM, comunicate de presa, primite direct de la "sursa", rubrica "Saptamana pe scurt" din revista Romania Mare, diverse materiale .

Va multumim pentru suportul acordat !"




Colectivul de administratori ai blogului http://www.corneliuvadimtudor.blogspot.com/




sâmbătă, 12 februarie 2011

Noi şi valoroase piese în colecţia de documente a preşedintelui P.R.M.

 

SCRISOAREA UNIONISTULUI BASARABEAN PAN HALIPA CĂTRE NICOLAE CEAUŞESCU – 23 IANUARIE 1967  

Tovarăşe secretar general,

În ziua de 24 Ianuarie, ziua Unirii Principatelor Române, care a fost urmarea revoluţiei româneşti din 1848, şi care vestea ideea Unirii tuturor Românilor, subsemnatul Pantelimon Halipa, fost preşedinte al Sfatului Ţării din Basarabia, domiciliat în Bucureşti, Str. Alexandru Donici, Nr. 32, Raion 1 Mai, vă felicit din toată inima cu prilejul acestei mari sărbători naţionale.

Totodată, îmi permit să vă reamintesc că tot în ziua de 24 Ianuarie, dar în 1918, Sfatul Ţării din Basarabia, conform principiului autodeterminării popoarelor, proclamat de revoluţia rusă, a votat independenţa Basarabiei în unanimitate, cu asentimentul tuturor minorităţilor conlocuitoare. Pe cale de autodeterminare au păşit şi alte republici din cuprinsul Rusiei vechi: Finlanda, Republicile Baltice, Polonia, Ucraina, Georgia etc.

Iar cu două luni mai tîrziu, la 27 martie 1918, a fost votată Unirea Basarabiei cu România.

Trebuie să recunoaştem că Unirea a fost o chestiune internă a republicei basarabene independente.
Cu toate că clasicii marxism-leninismului – Marx, Engels şi Lenin – au recunoscut că răpirea Basarabiei de către ruşi a fost un jaf, o urmare a forţei în raporturile internaţionale, Basarabia de astăzi este dezlipită de România.

Avînd în vedere că România, ca şi URSS, este o ţară socialistă care se îndreaptă spre comunism, sper, în concordanţă cu toată suflarea românească de pretutindeni, că Partidul Comunist Român, în frunte cu dvoastră, va realiza la timpul oportun unirea Moldovei de Răsărit cu România.
Noi, românii basarabeni, ne punem toată nădejdea că, în sfîrşit, românii din Moldova de Răsărit se vor uni cu fraţii de dincoace de Prut.

Cu deosebită consideraţie.

PANTELIMON HALIPA
23 ianuarie 1967
Înregistrat la Nr. 10.204 din
23 ianuarie la Comitetul Central

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu